Güve İlaçlama

Güvelerin pullu iki kanadı vardır. Güveler sarmal uzun burunlu ve büyük gözlüdürler. Boyutları türlerine göre değişir. Bazı türleri çok ufak bazıları ise diğer türlere göre çok büyüktür. Güveler genellikle kelebekler ile karıştırılır. Aslında çok yakından bakıldığında hemen ayırt edilecektir. Erkek olan güveler kalın antenli ve genelde tüylü olurlar. Dişi güveler ise antenleri biraz daha ince ve daha küçüktürler.

Güvelerin Özellikleri Nelerdir?

Genellikle tozlaşmada etkili rolleri vardır ancak bazende kan emici olabilme özellikleri de bulunmaktadır. Buna rağmen bazı hayvanlar tarafından da besin kaynağı olarak kullanılmaktadırlar. Bunlar arasında kuşlar, örümceler ve böcekler olmaktadır. Bu yüzdendir ki güvelerin çok olduğu yerde örümcek ve böcekler de zaman içerisinde çoğalmaktadır. Ev içerisinde ise bazen görürüz ve genel de gıda ürünlerinin üzerinde dolaşırlar. Bazen de kumaşların üzerinde yer almaktadırlar. Burada gerek gıdaların gerekse kumaşların bir süre sonra yapılarının bozulmasına sebep olurlar. Ayrıca pamuklu kumaşlar güvelerin en sevdiği şeylerdir. Zaman içerisinde bu pamuklu kumaşları da parçalarlar. Pamuklu kumaşlara olan ilgileri kadar ipeklere, saçlara, kıllara ve tüylere karşıda son derece ilgilidirler. Bu da demek oluyor ki saçlara ve kıyafetlere de zarar verirler. Bu yüzdendir ki güve görüldüğünde hafife alınmamalı hemen önlemi alınıp güve ilaçlaması yapmak yararınıza olacaktır. Aksi takdirde çok kısa süre sonra birçok yerde görünmeye başlayacaklardır. Buna ek olarakta güveleri besin olarak gören böcekler ve örümcekler de gelmeye başlayacaktır.

Güveler Ne Kadar Hızlı Çoğalır?

Genellikle güveler ışıklı ortamları pek sevmezler ve ışıklı yerlerden kaçarlar. Bu yüzdendir ki ışıklı yerlerde görmeniz zor olup gündüz de pek göremezsiniz. Karanlık bölgeler ise onlar için yaratılmıştır. Bu da demek oluyor ki karanlık olan giyim dolap içleri onların en sevdikleri yerlerin başında gelir.

Ömürleri boyunca toplamda 300 adet yumurta üretirler. Bununla birlikte bu yumurtaların gelişimleri inanılmaz derece de hızlıdır. Bu da onların çok kısa süre içerisinde çok hızlı büyümelerine neden olmaktadır. Güvelerin bu larvaları 5 ile 45 kere deri değiştirirler. Bu sayılar arasında bu kadar çok fark olmasının sebebi bulundukları evin sıcaklığı ve evdeki gıda kaynakları etkilemektedir. Larvalar periyotlu olarak gelişir ve çoğalırlar. Genellikle 35 gün ile 2,5 yıl arasında üreme kabiliyetlerine sahiptirler. Ev içerisinde uçarken gördüğünüz güveler genellikle erkek güvelerdir. Dişi güveleri ise pek etrafta göremezsiniz çünkü onlar uçmayı sevmezler. Ayrıca dişiler kumaşlara bıraktıkları yumurtalar sonrası hemen ölürler. Genelde de elbiselerimizin arasında ölü olarak görürsünüz. Buda demek oluyor ki oradaki elbiseler içerisinde güve larvaları var demektir. Yumurtalar çık hızlı şekilde gelişir. Bu yaz aylarında 10 gün iken kış aylarında 3 aya kadar sürmektedir. Güveler yumurtadan çıkar çıkmaz direk istilaya başlarlar ve hemen ardından hızlı bir üreme dönemi daha başlar. Bu da evinizin kısa süre içerisinde güve istilasına uğramasına sebebiyet verir.

Güvelerden Nasıl Kurtuluruz?

Çok hızlı gelişim ve çoğalma evreleri yüzünden önlem alınmadığı takdirde birkaç ay içerisinde eviniz de güve istilası olacağını göreceksiniz. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için güve ile mücadele etmek gerekir. Bu durumda da güve ilaçlaması kaçınılmazdır. Güve ilaçlaması ise profesyonel ekipler tarafından hazırlanıp yapılmalıdır. Çünkü ilaçlama için kullanılan birçok kimyasalın güvenin hangi ırkına ne şekilde etki ettiğini uzman ekipler tarafından anlaşılmaktadır. Bunun için uzman ilaçlama personeli tarafından yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir